Στροβιλισμός / Αισθητηριακή κίνηση

 

Μαριάννα Τσαγκαράκη 

Η Μαριάννα Τσαγκαράκη είναι απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής Χορού ‘’Ραλλού Μάνου’’ (2001 Δίπλωμα Καθηγήτριας Χορού). Η εκπαίδευσή της συμπεριλαμβάνει πρακτικές χορού και θεραπευτικές πρακτικές όπως είναι η Hatha Yoga (πιστοποιημένη δασκάλα από την Yoga Alliance – 2015 Yoga Teacher Training 200h ,Yogart Studio). Oστροβιλισμός σούφι είναι από τις πιο τελευταίες της, υπό την καθοδήγηση του Ziya Azazi το 2017 - 2018 και μαθήματα Ελληνικής Αρχετυπικής Κίνησης με την Βασιλική Σκρέκου το 2020 - 2021.

Τον Ιούνιο ολοκλήρωσε το 3ο έτος ακαδημαϊκών σπουδών της θεραπευτικής μεθόδου Σωματο-ψυχοπαιδαγωγική - D. Bois Method που παρακολούθησε στο ελληνικό κέντρο Σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής ‘’Κινούν’’ με εκπαιδευτές τους Άσπα Κόλλα – Σαμοϊλη και Κώστα Σαμοϊλη (δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Fernando Pessoa της Πορτογαλίας).

Ως χορεύτρια, έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συν-χορογραφίσει σε ομάδες σύγχρονου χορού, ενώ εξερευνεί την χορογραφική της ταυτότητα σε προσωπικές της δουλειές. Επίσης έχει συνεργαστεί με τις εικαστικούς Μαρία Ζερβού και Αγγελίνα Βοσκοπούλου, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης & Πολυμέσων (Αθήνα, Σύρο, Μάλτα, Κάννες, Μαδρίτη, Μιλάνο, Βενετία, Ν. Υόρκη κ.α).

 

Συνάντησε τον χορό Butoh το 2007 όπου μαθήτευσε δίπλα στην Ιωάννα Γκαραγκούνη, η οποία διδάχτηκε στην Ιαπωνία και έπειτα έφερε το butoh στην Αθήνα. Εκ τοτε η επαφή της με τον εν λόγω χορό έχει συνεχιστεί δίπλα σε αξιόλογους ιάπωνες χορευτές / χορογράφους (A. Takenouchi, Y. Yoshioka, K. Kan, M. Iwana, S. Koseki κ.α).

 

Παραδίδει εβδομαδιαία μαθήματα ενώ συντονίζει εργαστήρια άλλοτε μόνη της και άλλοτε συμπράττοντας με συναδέλφους, αγκαλιάζοντας το ευρύ πεδίο του χορού με πρακτικές ενδυνάμωσης, ενσωμάτωσης, θεραπείας καθώς και με πνευματικές πρακτικές προσεγγίζοντας την φιλοσοφική διάσταση της κίνησης. Επίσης παραδίδει ατομικές δια χειρός συνεδρίες και ομαδικά μαθήματα αισθητηριακής κίνησης της μεθόδου D.Bois.

 

Παράλληλα με τον χορό και τις σπουδές της, το 2018 έγινε διοργανώτρια του Ecstatic Dance Athens δημιουργώντας μηνιαίες εκδηλώσεις στην Αθήνα.To Ecstatic Dance είναι ένα διαδεδομένο ρεύμα στο εξωτερικό ελεύθερης έκφρασης που πηγάζει από την αυθόρμητη προσωπική κίνηση. Η φιλοσοφία που αγκαλιάζει αυτό το ρεύμα προάγει την ενσυνείδητη κίνηση η οποία βοηθάει στην βαθύτερη επαφή με τον εαυτό με αναλαφρότητα μέσα από τον χορό, δίνει έμφαση στον σημαντικό ρόλο της κοινότητας και στον εορτασμό του δώρου της ζωής.