Η γνώμη ενός tanguero: "Το να χορεύεις tango ειναι δύσκολη υπόθεση"

Το Tango συνεχώς ανανεώνεται, και ως πολιτιστικό φαινόμενο γίνεται μέρος πολλών αναλύσεων και απόψεων. Ένας νεαρός τανγκέρο που και ‘μιλονγκάρει’ και αναλύει μας δίνει τη δική του οπτική για αυτό το φαινόμενο.

Πρώτα απ’ όλα θέλω να διευκρινήσω ότι θα αναφερθώ στο "tango milonguero" που ταυτίζεται με την κλειστή αγκαλιά και χορεύεται χαιδεύοντας το πάτωμα, και όχι στον ‘’tango escenario’’ που δημιουργήθηκε με σκοπό να παρουσιαστεί πάνω στη σκηνή. Οπότε κάθε φορά που θα αναφέρω την λέξη τάνγκο θα κάνω αναφορά, ως εκ τούτου, στο τανγκό milonguero. Ας συνεχίσουμε λοιπόν.

Πολλές φορές έχω συζητήσει με τους μαθητές μου αλλά και ανθρώπους που ενδιαφέρονται γενικά για το tango αν το να το χορεύεις είναι δύσκολο ή όχι και τους απαντάω για άλλη μία φορά ότι ναι, το tango είναι δύσκολη υπόθεση.

Αν θέλετε κάτι εύκολο να αναζητήσετε έναν χορό που δεν περιλαμβάνει μια τόσο βαθιά πνευματική ανάπτυξη (αν υπάρχει δηλ. τέτοιος χορός). Το δύσκολο μέρος του τάνγκο δεν είναι είναι στις σωματικές κινήσεις, αλλά στις πνευματικές.

Το ανθρώπινο σώμα έχει σχεδιαστεί για όλες τις κινήσεις του τάνγκο. Μήπως δεν γνωρίζουμε όλοι να κάνουμε βήματα μπροστά, πίσω, δεξιά , αριστερά, σε ευθεία, διαγώνια, σε ημικύκλια, κλπ;

Η πρώτη δυσκολία είναι ότι το τάνγκο είναι ένας χορός που συνδέεται με τον άλλο/η. Επιμένω, το δύσκολο δεν έχει να κάνει καθόλου με τις σωματικές ικανότητες. Ποιος δεν ξέρει να κάνει μια αγκαλιά καθαρά μηχανικά? Απλά χρησιμοποιεί τα χέρια του.

Εάν αυτό δε συνεπάγεται να βάλουμε στο παιχνίδι και άλλους παράγοντες, το να αγκαλιάστούμε θα ήταν μια απλή δράση. Για παράδειγμα, προτείνω να αγκαλιάσετε αυτήν τη στιγμή ένα οποιοδήποτε πρόσωπο που έχετε κοντά σας άγνωστο ή όχι. Προτείνω να αγκαλιάσετε έναν αδερφό, έναν φίλο, έναν γονέα κ.τ.λ.,αλλά να τον αγκαλιάσετε σοβαρά, προκείμενου να συνδεθείτε με τον άλλο, να μεταφέρετε κάτι και όχι ως μία καθαρά μηχανική πράξη. Δύσκολο δεν είναι;

Για να μη φοβηθείτε, δεν θα είναι και τόσο περίπλοκο γενικά να συνδεθείτε με κάποιον στα πλαίσια ενός μαθήματος tango, μιάς και είναι κοιν