Recent Posts

Archive

Tags

Οστεοπόρωση στους αστροναύτες

Ένα βιολογικό φαινόμενο που σχετίζεται με την έλλειψη βαρύτητας στο διάστημα.

Η οστεοπόρωση είναι μια γνωστή μεταβολική πάθηση των οστών που αφορά κατά κύριο λόγο σε ενήλικες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση λόγω της πτώσης των επιπέδων των οιστρογόνων που συμβαίνουν στην ηλικία αυτή, χωρίς φυσικά να αποκλείεται το ανδρικό φύλο ή μικρότερες ηλικίες (λόγω υστερεκτομής, απουσίας περιόδου, φτωχής διατροφής, λήψης κορτικοστεροειδών φαρμάκων κλπ).

Φυσιολογικά μετά την ηλικία των 35 ετών αλλαγές στην οστική πυκνότητα συμβαίνουν σε όλα σχεδόν τα άτομα. Η οστεοπενία είναι ένα πρώιμο στάδιο που παρατηρείται για κάποια περίοδο πριν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Ανάμεσα στα πρώτα συμπτώματα της εκδήλωσης της νόσου είναι και η απώλεια στο ύψος αλλά και κατάγματα οστών με μεγαλύτερη ευκολία.

(http://www.womens-health-advice.com/osteoporosis/osteopenia.html)

Τι συμβαίνει όμως σε ειδικές περιπτώσεις ατόμων που δεν έχουν τους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εκδήλωση οστεοπόρωσης (ηλικία, φύλο, φάρμακα) αλλά λόγω εργασιακών συνθηκών εμφανίζουν απώλεια οστικής μάζας…

(wikipedia)

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση ανήκουν οι κοσμοναύτες! Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει και βρίσκονται δημοσιευμένες στον ιστότοπο της NASA, ένα από τα συνήθη προβλήματα υγείας των κοσμοναυτών είναι η απώλεια οστικής πυκνότητας κατά τη διάρκεια της μακράς παραμονής τους στο διάστημα. Τα οστά λόγω έλλειψης βαρυτικής δύναμης αδυνατίζουν και αυτό σχετίζεται με την έλλειψη φορτίσεων και την μη ύπαρξη ερεθισμάτων πίεσης σε αυτά. Κατ’αυτό τον τρόπο συμβαίνουν βιολογικές διαδικασίες που διαταράσσουν την απορρόφηση και σωστή αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό (οστά). Η ισορροπία του ασβεστίου, κατά τον Hiroshi Oshima, συντάκτη του άρθρου που βρίσκεται δημοσιευμένο στο επίσημο site της NASA, με τίτλο «Preventing Bone Loss in Space Flight with Prophylactic Use of Bisphosphonate: Health Promotion of the Elderly by Space Medicine Technologies», μειώνεται στα -250mg ανά ημέρα κατά την διάρκεια πτήσης ενώ αυξάνεται ταυτόχρονα ο κίνδυνος για εμφάνιση λίθων στους νεφρούς. Το ίδιο φαινόμενο ραγδαίας μείωσης οστικής πυκνότητας μπορεί να συμβεί και σε κάποιον που βρίσκεται κλινήρης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ανεξαρτήτως ηλικίας. Για τους παραπάνω λόγους, οι κοσμοναύτες υποβάλλονται στη λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D αλλά και σε έντονη σωματική άσκηση σε σχεδόν καθημερινή βάση πριν το ταξίδι τους.

Όλα τα παραπάνω είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η άσκηση και συγκεκριμένα εκείνη που στοχεύει στην αύξηση της μυικής μάζας μέσω φορτίσεων της σπονδυλικής στήλης και των μακρών οστών (κνήμη, μηροί) συμβάλλει σε γενικές γραμμές στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά και στην αργή εξέλιξη της οστεοπόρωσης που είναι μια πάθηση που εκτός από ορμονικούς παράγοντες οφείλεται και σε φυσιολογικούς (φορτίσεις, σωματική δραστηριότητα, κίνηση).

Και σε αυτή την περίπτωση όπως και σε κάθε παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος, είναι πολύ βασικό να λαμβάνονται υπόψη τα υπέρογκα κόστη για το σύστημα υγείας και τελικά για την ίδια την κοινωνία, για την περίθαλψη ασθενών με τέτοιες παθολογίες και τις επιπλοκές τους.

Και στην περίπτωση της οστεοπόρωσης, σε συσχέτιση με τις έρευνες που έχουν γίνει στους αστροναύτες και στις μεθόδους που ακολουθούν για την πρόληψή της, η άσκηση και η διαρκής κίνηση είναι η βασική γραμμή πρόληψης και θεραπείας του προβλήματος.


[Πηγές:

https://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/benefits/bone_loss.html

https://www.nof.org/patients/what-is-osteoporosis/

Παρασκευή Μάλλιου, Ασημένια Γιοφτσίδου, Αικατερίνη Δελαπόρτα, Γιώργος Γκοδόλιας, «Οστεοπόρωση και Φυσική δραστηριότητα», Αναζητήσεις στη Φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, τομ. 2(2), 173-183, (2004)]