Recent Posts

Archive

Tags

Εναλλακτικοί Τρόποι Αντιμετώπισης του Πόνου(*Το παρόν άρθρο συντάχθηκε από την Jane E. Brody και δημοσιεύθηκε στις 11/09/2017 στους The New York Times, με τίτλο “Alternatives to Drugs for Treating Pain”)


Κάποτε στο παρελθόν αντιμετώπιζα το πρόβλημα δυνατών πονοκεφάλων που φαινομενικά συνδεόταν με άσχετες δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα για φίλους και το ράψιμο πραγμάτων για το σπίτι. Σκεφτόμουν τότε πως ίσως και να ήμουν


στο φυσικό αέριο ή σε συγκεκριμένα υφάσματα ώσπου μια μέρα συνειδητοποίησα, ότι ζόριζα τους μύες του προσώπου μου όταν συγκεντρωνόμουν έντονα σε μια εργασία.

Η θεραπεία ήταν παραδόξως απλή: έμαθα πως το σώμα μου αντιδρούσε και το άλλαξα μέσω αυτό καθοδηγούμενης τροποποίησης συμπεριφοράς. Συνειδητά χαλάρωνα τους μύες μου κάθε φορά που εστίαζα σε μια εργασία που θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο προκαλούμενο από ένταση.

Και προχωράμε 5 δεκαετίες μετά: Αυτή την φορά ήταν η πλάτη μου που πόνεσε όταν μαγείρεψα κάτι στα γρήγορα, ένα απλό γεύμα. Και για άλλη μια φορά, μετά από μήνες πόνου, συνειδητοποίησα ότι μετέφερα το στρες στους μύες της πλάτης κι έπρεπε να μάθω να τους χαλαρώνω, και να δίνω περισσότερο χρόνο στον εαυτό μου ώστε να ολοκληρώνω μια δουλειά μετριάζοντας έτσι το στρες. Είμαι στην ευχάριστη θέση, λοιπόν, να αναφέρω πως προσφάτως ετοίμασα δείπνο για 8 άτομα χωρίς καθόλου να αισθανθώ τον πόνο!

Δεν εννοώ φυσικά πως κάθε είδους πόνος μπορεί να θεραπευθεί μέσω της αυτοσυνείδησης και της αλλαγής της συμπεριφοράς μας. Αλλά πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο νους – μαζί με άλλες μη φαρμακευτικές μεθόδους – μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό φάρμακο για την ανακούφιση πολλών ειδών χρόνιων είτε περιοδικών πόνων, ειδικά της οσφυαλγίας.

Όπως κι ο Δρ. James Campbell, νευροχειρουργός και ειδικός στον πόνο, διατυπώνει, “Η καλύτερη αντιμετώπιση του πόνου βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα μάτια μας” και προτείνει να μην “καταστροφολογούμε” - να μην θεωρούμε ότι ο πόνος αποτελεί ένα καταστροφικό γεγονός ικανό να μας εμποδίζει από το να ζήσουμε την ζωή που επιλέξαμε.

Ο οξύς πόνος είναι ένα φυσικό προειδοποιητικό σήμα ότι κάτι πάει στραβά που θα πρέπει να το προσέξουμε. Ο χρόνιος πόνος, ωστόσο, δεν αποτελεί πλέον μια χρήσιμη προειδοποίηση, ακόμη μπορεί και να οδηγήσει στην διαιώνιση του πόνου αν τα άτομα συνεχίζουν να τον φοβούνται, λέει ο γιατρός.

“Αν ο πόνος δεν αποτελεί ένδειξη ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει, μπορούμε να μάθουμε να ζούμε με αυτόν”, λέει ο Δρ. Campbell, επίτιμος καθηγητής στο Ιατρικό Ίδρυμα Johns Hopkins. Πολύ συχνά, εξηγεί, “άτομα που υποφέρουν από πόνο μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο σωματικής αδράνειας που καταλήγει σε απώλεια μυικής δύναμης και σε περαιτέρω οδυνηρές καταστάσεις”.

Η χορήγηση ισχυρών φαρμάκων για χρόνια προβλήματα πόνου μπορεί μόνο να επιτείνει το πρόβλημα διότι συχνά χρειάζονται όλο και πιο ισχυρές δόσεις ώστε να παραμείνει ο πόνος σε χαμηλά επίπεδα. Γνωρίζοντας αυτό, μια κοινότητα ειδικών που συνεχώς αυξάνει σε αριθμό ερευνά την μη φαρμακευτική, την μη παρεμβατική αντιμετώπιση, ένα μέρος της οποίας θα μπορούσε να αποδειχθεί ισχυρά αποτελεσματική στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου.

Ο Αμερικάνικος Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε προσφάτως τις νέες μη φαρμακευτικές κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της χρόνιας ή της περιοδικής οσφυαλγίας, μιας κατάστασης που επηρεάζει σχεδόν το ένα τέταρτο των ενηλίκων με ετήσιο κόστος για την χώρα πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρατηρώντας ότι οι περισσότεροι ασθενείς με οσφυαλγία καλυτερεύουν με τον χρόνο “ανεξαρτήτως θεραπείας”, ο Σύλλογος προτείνει θεραπείες όπως είναι η επιφανειακή θερμότητα, η μάλαξη, ο βελονισμός ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, σπονδυλικούς χειρισμούς (χειροπρακτική ή οστεοπαθητική). Για όσα άτομα υποφέρουν από χρόνιο πόνο, προτείνεται άσκηση, αποκατάσταση, βελονισμός, τάι τσι, γιόγκα, προοδευτική χαλάρωση, γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία και μείωση του στρες με ενσυνειδητότητα.

Η διαχείριση του πόνου δίχως φάρμακα αυτή την στιγμή είναι η βασική προτεραιότητα ανάμεσα στους ερευνητές στο Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολιστικής Υγείας, ενός τμήματος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Μια εμπεριστατωμένη σύνοψη της αποτελεσματικότητας των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων για τα συνήθη προβλήματα πόνου – οσφυαλγία, ινομυαλγία, σοβαρός πονοκέφαλος, αρθρίτιδα γονάτου και αυχεναλγία – δημοσιεύθηκαν πέρυσι στα Πρακτικά της Mayo Clinic από τον Richard L. Nahin και συνεργάτες στο κέντρο.

Βασιζόμενοι στα στοιχεία καλά σχεδιασμένων κλινικών δοκιμασιών, η ομάδα ανέφερε ότι αυτές οι συμπληρωματικές προσεγγίσεις “μπορούν να βοηθήσουν κάποιους ασθενείς ώστε να διαχειριστούν τις οδυνηρές καταστάσεις που αφορούν στην υγεία τους: βελονισμός και γιόγκα για την οσφυαλγία, βελονισμός και τάι τσι για την οστεοαρθρίτιδα γονάτου, μάλαξη για τον πόνο στον αυχένα σε κατάλληλη δόση και για βραχυπρόθεσμα οφέλη καθώς και τεχνικές χαλάρωσης για σοβαρούς πονοκεφάλους και ημικρανία”.

Λιγότερο ισχυρά στοιχεία επίσης καταδεικνύουν ότι η μάλαξη όπως και ο σπονδυλικός κι ο οστεοπαθητικός χειρισμός μπορούν να προσφέρουν κάποια οφέλη σε ασθενείς με οσφυαλγία, και οι τεχνικές χαλάρωσης καθώς και το τάι τσι μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με ινομυαλγία ώστε να βρουν κάποια ανακούφιση στο πρόβλημά τους.

Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες μελέτες, που διεξήγαγαν οι Daniel C. Cherkin και συνεργάτες στο Group Health Research Institute (τώρα γνωστό κι ως Kaiser Permanente Washington Health Research Institute) και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σηάττλ, η μείωση του στρες μέσω ενσυνειδητότητας και η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικές από την “συνήθη θεραπεία” στην ανακούφιση της χρόνιας οσφυαλγίας και στην βελτίωση της λειτουργικότητας των ασθενών.

Η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία, ή C.B.T. ( Cognitive behavioral therapy), επί της ουσίας μαθαίνει στα άτομα πως να επαναδιατυπώνουν την σκέψη τους αναφορικά με τα προβλήματά τους. “Υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι η C.B.T είναι αποτελεσματική για διάφορες καταστάσεις πόνου”, λέει ο Δρ. Cherkin. “Η μελέτη μας έδειξε ότι η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία και η μείωση το στρες μέσω ενσυνειδητότητας ήταν το ίδιο ωφέλιμη στη μείωση της δυσλειτουργίας και στην σοβαρότητα του πόνου”.

Επιπλέον, μια ανάλυση σε δαπάνες έδειξε ότι η ενσυνείδητη τεχνική – βασικά, ένα είδος διαλογισμού που βοηθά τους ασθενείς “να έρθουν σε επαφή με το σώμα και την ζωή τους”, όπως ο Δρ. Cherkin περιέγραψε – αποδείχθηκε λιγότερο δαπανηρή από την C.B.T και τον συνήθη τρόπο θεραπείας για την μείωση των δαπανών για την υγεία και την μείωση της παραγωγικότητας. Ιδίως η τεχνική της ενσυνειδητότητας, ένα είδος καλά αποσαφηνισμένης βουδιστικής τεχνικής διαλογισμού, διδάσκεται και μαθαίνεται σε 8 δίωρες εβδομαδιαίες συνεδρίες και συνδυάζεται με ήπιες ασκήσεις γιόγκα, κατά τον Δρ. Cherkin. Οι ασθενείς μαθαίνουν να χαλαρώνουν, να γίνονται “μη αντιδραστικοί” στον πόνο και να μην επιτρέπουν να γίνεται ο πόνος το κεντρικό ζήτημα στην ζωή τους, εξήγησε.

Σε μια μελέτη επανεξέτασης που διεξήχθη 2 χρόνια αργότερα, οι ασθενείς που αντιμετωπίσθηκαν με την θεραπεία της ενσυνειδητότητας ή την C.B.T. ήταν πιο πιθανό να επιδείξουν καλυτέρευση από εκείνους που έλαβαν συνήθη θεραπεία, ανέφερε η ομάδα τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, όταν κάποιος επιλέγει την μη φαρμακευτική αντιμετώπιση του πόνου, υπάρχουν δυο βασικά προβλήματα. Το ένα είναι η αδυναμία των περισσότερων ασφαλιστικών ταμείων να καλύψουν το κόστος πολλών αν όχι όλων των συμπληρωματικών μεθόδων και των ιατρών που τις συστήνουν. Όταν υποχρεώνονται να πληρώσουν από την τσέπη τους, πολλοί ασθενείς είναι πιθανό να επιλέξουν την θεραπεία μέσω φαρμάκων – παρότι υπάρχουν πολλές παγίδες – που τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η προσβασιμότητα. Οι άνθρωποι που κατοικούν σε μη αστικές περιοχές ίσως και να είναι δύσκολο να βρουν κάποιον κοντινό τους εκπαιδευμένο θεραπευτή στην γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία και στην μείωση του στρες μέσω ενσυνειδητότητας είτε ακόμη ι έναν εξειδικευμένο θεραπευτή μάλαξης, δάσκαλο του τάι τσι ή βελονιστή.

Ωστόσο υπάρχει και κάποιος άλλος τρόπος που συχνά αγνοείται και που θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο να αξιοποιηθεί και να καλυφθεί από τα ταμεία: η φυσικοθεραπεία. Μαζί με την “λίγη υπομονή ώστε να περάσει το πρόβλημα”, η καλή φυσικοθεραπεία μπορεί συχνά να επισπεύσει την αποκατάσταση και, την ίδια στιγμή, να διδάξει τον ασθενή πως να αποφεύγει καταστάσεις – όπως είναι η έλλειψη κίνησης – που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ή να διεγείρουν περαιτέρω τον πόνο.